Anualment, la càtedra gestiona la formació de prop d’un centenar d’alumnes a l’assignatura Gestió de l’empresa familiar. Al Grau d’ADE (Administració i Direcció d’Empreses) que ofereix la Universitat de Lleida, tenen l’assignatura Empresa familiar com a optativa, i és de les poques universitats estatals que l’ofereix i, per tant, és de les més sol·licitades dins de la variada oferta que ofereix el centre als alumnes.

Projecte d’innovació docent

La utilització de l’art com una eina per a l’estudi del management i el desenvolupament de pràctiques en l’àmbit de la gestió empresarial ha estat recollit per diferents autors. Així, Gallos (2007) argumenta que aquestes pràctiques no són una qüestió experimental, sinó part del programa formatiu dels estudis en Administració d’Empreses en diferents universitats i escoles de negocis. De fet, aquest mateix autor, així com Gardner (1994) o Jensen (2001), afirmen que l’ús de les arts per a l’aprenentatge de la gestió d’empreses compta amb un seguit d’experiències que demostren la utilitat, i fins i tot la necessitat, d’aquesta convivència entre aquests mons (empresa-art). Autors com Fiske (1999), entre d’altres, diuen que la incorporació de l’art i el seu ús en aquest tipus de matèries facilita un coneixement múltiple i un creixement socioemocional més gran dels alumnes que fan ús d’aquestes pràctiques. Aquesta aproximació entre aquests dos mons exemplifica i il·lustra una evolució en les estratègies pedagògiques, en la metodologia i en l’ensenyament de les matèries de l’àmbit de l’empresa.

Com a part d’un projecte d’innovació docent, la Càtedra Empresa Familiar de la Universitat de Lleida, responsable de la matèria corresponent al Grau d’ADE Gestió de l’empresa familiar, ha incorporat, dins d’aquesta assignatura, el suport de diferents disciplines artístiques per explicar, aprofundir i analitzar conceptes específics de les empreses familiars, com la convivència intergeneracional, la descripció d’una empresa familiar, les rivalitats internes o la presència de les emocions o la continuïtat com a alguns dels aspectes que s’estudien.

La novetat d’aquest projecte és que esdevé pioner en l’àmbit de l’ensenyament d’aquesta assignatura amb la transformació en suport molt útil per entendre-la en el seu conjunt. Un altre tret innovador és la transversalitat i la interdisciplinarietat que ha assolit en la seva elaboració: professorat especialitzat en art, sopranos, historiadores i els responsables de l’assignatura han treballat conjuntament per apropar l’art i l’empresa familiar des de diferents perspectives.

Enllaç del projecte d’innovació docent :

Objectius del Projecte :

 • Unir la potència creativa del món artístic amb l’esperit d’anàlisi i la capacitat crítica que s’ha de proporcionar als estudiants universitaris.

 • Proporcionar una eina de treball en la que hi ha la capacitat d’anàlisi i la pròpia capacitat innovadora (competències aplicables al propi desenvolupament personal i professional).

 • Aplicar, sistematitzar i avaluar noves metodologies d’ensenyament mitjançant les tecnologies de la informació i de la comunicació, així com les diferents disciplines artístiques proposades.

 • Impulsar la transversalitat en la docència de les assignatures i fomentar la coordinació del professorat a la pròpia facultat i amb altres centres.

 • Analitzar conceptes específics de la matèria Gestió de l’empresa familiar perquè serveixin en les diferents expressions artístiques exposades.

 • Aprofundir en el tractament i l’ensenyament de l’assignatura Gestió de l’empresa familiar.

 • Elaborar material acadèmic a partir de l’activitat proposada.

 • Transferir coneixement a partir de la presentació dels resultats obtinguts de l’experiència proposada.

Equip docent de la Càtedra d’Empresa Familiar 

Director de la Càtedra:
José Luis Gallizo Larraz
CU- Catedràtic d’Economia Financera i Comptabilitat, UdL

Coordinador:
Manel Plana Farrán
Professor Associat, UdL

Membres adscrits:

 • Ramón Saladrigues Solé
  TU- Professor titular d’Economia Financera i Comptabilitat, UdL

 • José Alonso Martinez
  Professor col·laborador permanent, Organització d’empreses, UdL

 • Xavier Sabi Marcano
  TEUC – Professor titular d’escola universitària d’Economia Financera i Comptabilitat, UdL

 • Anna Tena Tarruella
  Professora col·laboradora permanent, d’Economia Financera i Comptabilitat, UdL

 • Anna Vendrell Vilanova
  Professora col·laboradora permanent, d’Economia Financera i Comptabilitat, UdL

 • Yolanda Montegut
  Professora col·laboradora permanent, d’Economia Financera i Comptabilitat, UdL

 • Maria José Puyalto Franco
  Professora Agregada Dret Mercantil, UdL

 • Paloma Barrón Archines
  Professora col·laboradora permanent Dret Civil, UdL

 • Laura Sánchez Pulido
  Professora col·laboradora permanent d’Economia Financera i Comptabilitat, UdL

 • Jordi Moreno Gené
  Investigador post-doctoral, UdL

Anualment, la càtedra realitza publicacions de temàtica d’empresa familiar, com els quaderns pràctics que fa des del 2012.

DESCARREGAR
DESCARREGAR
DESCARREGAR
DESCARREGAR
DESCARREGAR
DESCARREGAR
DESCARREGAR